Opakowania Żywności
SEMINARIUM Bezpieczeństwo konsumenta i ochrona środowiska
- Data:
- -
- Miejsce:
-
Warszawa, Polska
,
główna sala konferencyjna Hotelu Marriott
- Organizator:
-
Stowarzyszenie EKO-PAK, Polska Federacja Producentów
Żywności, STFI-Packforsk AB oraz NORM PACK (Szwedzki Kodeks ds. Materiałów Opakowaniowych dla Żywności).
- Tel.:
- +48 22 4389297
- Fax:
- +48 22 4389297
- www:
- www.pfpz.pl
- e-mail:
- biuro@pfpz.pl
Tematyka seminarium:
- Przegląd unijnych wymagań dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Nowe zadania dla polskich przedsiębiorców wynikające z wdrożenia unijnych przepisów w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością
- Przegląd unijnych przepisów środowiskowych dla opakowań
- Praktyczne implikacje przepisów środowiskowych na przykładzie selektywnej zbiórki, odzysku i recyklingu w Szwecji
- Obowiązki przedsiębiorców wynikające z implementacji w Polsce przepisów środowiskowych dla opakowań
- Nowe propozycje przepisów dla materiałów opakowaniowych w zakresie ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa żywności, w tym spodziewane regulacje odnośne opakowań z tworzyw sztucznych, opakowań inteligentnych do żywności oraz wykorzystania w opakowaniach do żywności tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu
- Projekt Shopping basket - różnice i podobieństwa opakowań dostępnych na polskim i szwedzkim rynku ze szczególnym uwzględnieniem kosztów produkcji