Drukuj

170 urodziny Carlsberga

170 urodziny Carlsberga
Jacob Christian Jacobsen założył Browar Carlsberg w 1847 r. Nazwa pochodzi od połączenia imienia jego jedynego syna Carla ze słowem „berg”, czyli góra. Od początku w browarze wykorzystywana była bardzo nowoczesna jak na owe czasy technologia dolnej fermentacji, której tajniki Jacobsen poznał, podróżując m.in. do Bawarii. Jego celem i ambicją było warzenie najwyższej jakości piwa z myślą o tworzeniu „lepszego dziś i jutra”. Kierując się tą zasadą, Jacobsen stworzył firmę, która do dziś znajduje się w światowej czołówce producentów piwa.

Jacobsen wykorzystywał najnowsze osiągniecia nauki i techniki. W 1875 r. założył laboratorium badawcze, któremu zawdzięczamy wiele ważnych odkryć, np. skalę pH, enzymy działające w niskich temperaturach.

Jednym z pierwszych i przełomowych dla branży piwnej osiągnięć laboratorium było wyizolowanie w 1883 r. czystych kultur drożdży, które nazwano saccharomyces carlsbergensis, obecnie powszechnie znane jako saccharomyces pastorianus. Ich odkrycie zrewolucjonizowało proces warzenia piwa. Szczepy drożdży z browaru w Kopenhadze są przodkiem większości obecnych lagerów i umożliwiły warzenie piwa o wysokiej i powtarzalnej jakości, co wcześniej było dużym wyzwaniem. Co istotne, Jacobsen podzielił się bezinteresownie odkryciem swojego laboratorium z innymi browarnikami w imię tworzenia i promowania złocistego trunku o wysokiej jakości.

Zarówno sam Jacobsen jak i jego syn Carl byli zaangażowanymi filantropami wspierającymi społeczeństwo Kopenhagi oraz rozwój miasta. Jacobsen, chcąc by jego spuścizna i filozofia życiowa przetrwały jak najdłużej, założył w 1876 r. Fundację Carlsberg. To jedna z pierwszych fundacji korporacyjnych na świecie (starsza niż Fundacja Nobla, która powstała w 1900 r.). Działa do dziś, a jej celem jest zarządzanie Laboratorium i wspieranie rozwoju duńskiej nauki, kultury i sztuki. Obecnie to Fundacja jest właścicielem Grupy Carlsberg.

Jacobsenowie myśleli perspektywicznie, budowali swoją działalność lokalnie, mając jednak w planie ciągły rozwój. W 1868 r. Carlsberg rozpoczął eksport piwa. Statek z pierwszą partią utonął na Atlantyku w drodze do Brazylii. Druga próba zakończyła się sukcesem i w 1868 r. piwo dotarło do Edynburga. Potem Carlsberg docierał do innych krajów na całym globie, stając się tym samym pierwszym w historii piwem eksportowanym na cały świat. W roku 1932 Carlsberg założył dział eksportu. Od 1968 r. Carlsberg rozszerzył swoją obecność na rynkach międzynarodowych.

W 1904 r. Carlsberg stał się pierwszym browarem, który został dostawcą piwa na duński Dwór Królewski. Na pamiątkę tego wyróżnienia zaprojektowano etykiety, na których znalazła się królewska korona.

Ponad 42 tysiące pracowników Grupy Carlsberg w 150 krajach uczci jutro 170-te urodziny firmy częstując się tradycyjnym wielowarstwowym duńskim tortem, koniecznie z bitą śmietana i czerwonymi owocami – w barwach duńskiej flagi.

Butelka z drewna?

W 2015 roku Carlsberg zainicjował projekt mający na celu opracowanie butelki wykonanej z włókna roślinnego. Prototyp butelki na bazie włókna drzewnego zaprezentował prezes Fundacji Carlsberg na Światowym Forum Ekonomicznym w Davos w 2015 r.

Ekologiczna butelka z włókna drzewnego będzie punktem zwrotnym w zakresie zrównoważonych innowacji. Choć butelka będzie ulegała rozpadowi do nieszkodliwych ekologicznie składników, w zamierzeniu zostanie włączona w odpowiedni system gospodarki odpadami, podobnie jak butelki i puszki stosowane obecnie. Butelka ma zostać testowo wprowadzona na rynek już w przyszłym roku.

Źródło: Carlsberg