Dłuższa świeżość żywności w plastikowych wiaderkach

Dłuższa świeżość żywności w plastikowych wiaderkach
Niemiecki producent wyrobów mięsnych wykorzystuje plastikowe wiaderka SuperLift produkowane przez RPC Superfos jako hurtowe opakowanie do swoich firmowych kiełbasek. Firma Metten Fleischwaren wybrała wiaderko RPC ze względu na oferowany przez nie długi okres trwałości produktu, wygodę użycia i ciekawe wzornictwo a także etykietowanie w formie (IML) zapewniające ochronę barierową przed dostępem tlenu.

Firma wykorzystuje duże wiaderka SuperLift formowane wtryskowo z polipropylenu, o pojemności 4,6 litra i średnicy 226 mm, do pięciu typów kiełbas sprzedawanych w masowych opakowaniach konsumenckich, w tym do najpopularniejszej w Niemczech kiełbasy cielęcej bockwurst - Dicke Sauerländer. Etykieta barierowa na wiaderku zapewnia dziewięciomiesięczny okres przechowywania w warunkach niechłodzonych. Aby to osiągnąć, Metten poddaje produkt sterylizacji w autoklawie w wysokich temperaturach przez półtorej godziny.

- Mniej więcej rok temu szukaliśmy nowego dostawcy opakowań plastikowych i przeprowadziliśmy badanie rynku - wyjaśnił Tobias Metten, dyrektor naczelny firmy rodzinnej produkującej wyroby mięsne. - RPC Superfos zajął pierwsze miejsce w naszym rankingu jako innowacyjny dostawca opakowań z tworzyw sztucznych. Dzisiaj jesteśmy absolutnie zadowoleni z naszej współpracy z RPC Superfos - jest to jeden z bardzo niewielu dostawców opakowań plastikowych, którzy opanowali technologię ochrony barierowej przed tlenem w postaci etykietowania w formie.

Głównymi grupami odbiorców opakowań masowych oferowanych przez Metten Fleischwaren są hurtownie mięsa, stołówki oraz sektor gastronomiczny. Wszyscy użytkownicy końcowi korzystają szeroko z zalet tworzyw sztucznych: nie ma ryzyka skaleczenia, kiedy dotyka się krawędzi pojemnika, a opakowanie można bez problemu otworzyć i ponownie zamknąć. Uchwyt i lekka waga pozwalają wygodnie przenosić wiaderka, można je również łatwo ustawiać jedno na drugim w dowolnym czasie - przed, podczas i po użyciu.

- W profesjonalnych kuchniach, gdzie na co dzień przygotowuje się wiele dań z kiełbasą, opróżnione opakowania zajmują zwykle dużą powierzchnię roboczą. W tym wypadku możliwość ustawiania wiaderek SuperLift jednego na drugim jest naprawdę przydatna. Jeśli jest miejsce na jedno wiaderko, można tam ustawić cały stos pustych opakowań. Dodatkowo w produkcji kiełbas cenimy sobie to, że na każdej palecie mieści się znacznie więcej wiaderek ustawionych w stosy w porównaniu z pojemnikami metalowymi, których nie można ustawiać jednego na drugim. Oszczędza to miejsce w magazynie i obniża koszty transportu - dodał Tobias.

Źródło: RPC Packaging Holdings