Indonezyjski browar wybrał linię Sidel do produkcji napojów w puszkach

Indonezyjski browar wybrał…

Stale rosnący popyt na piwo sprawił, że indonezyjski browar Bali Hai zdecydował się na montaż nowej linii do produkcji napojów w puszkach, która pozwoli na zwiększenie wydajności produkcji, a jednocześnie zagwarantuje wysoką jakość piw z segmentu premium. Zaprojektowana i dostarczona przez firmę Sidel linia pracuje z prędkością do 33 000 puszek o pojemności 330 mililitrów na godzinę, co stanowi dwukrotne przyspieszenie pod względem stosowanego dotychczas rozwiązania, a zarazem jest niezwykle kompaktowa - dzięki temu idealnie wpasowuje się w ograniczoną przestrzeń, którą dysponuje indonezyjski producent.

Jako wiodący niezależny browar w kraju, firma Bali Hai Brewery Indonesia od 1975 roku rozwija i dystrybuuje wyjątkowy asortyment marek piwa na rynku krajowym i międzynarodowym. - Obecnie nasze produkty są sprzedawane w przeszło dwudziestu krajach na świecie, między innymi w Rosji, Singapurze, Tajlandii, Japonii, Korei i Nowej Zelandii, a także w wielu regionach Afryki. Co więcej, wykorzystując możliwości, które otwiera przed nami nieustannie rosnący popyt na rynku, dokładamy wszelkich starań, aby nie odbywało się to kosztem smaku oraz jakości naszych piw - wyjaśnia Daniel To, dyrektor techniczny browaru Bali Hai. 

Ta rodzinna firma, która może pochwalić się osiągnięciem w 2018 roku udziału w rynku na poziomie 3,2%, jest czwartym co do wielkości browarem w kraju, a zarazem największym producentem piw, który nie należy do jednego z międzynarodowych koncernów. Bali Hai oferuje asortyment piw, który idealnie trafia w gusta konsumentów, coraz częściej sięgających po lokalne trunki z segmentu premium. Wśród nich można wymienić między innymi piwa Bali Hai Premium, Draft Beer, El Diablo Original i Panther Black. Pomimo wprowadzanych przez indonezyjski rząd surowych przepisów mających na celu ograniczanie spożywania napojów alkoholowych, rynek piwa w kraju wykazuje bardzo pozytywne tendencje - dzięki skumulowanemu rocznemu wskaźnikowi wzrostu na poziomie 7%, produkcja tego trunku ma wynieść łącznie 324 miliony litrów rocznie już w 2023 roku. Aby dotrzymać kroku rozwijającemu się rynkowi, kierownictwo browaru podjęło decyzję o inwestycji w projekt na dużą skalę, decydując się po raz pierwszy w historii przedsiębiorstwa na nawiązanie współpracy z firmą Sidel.

Kompleksowe wsparcie oparte na doświadczeniu w zakresie linii piwowarskich 

- W naszym zakładzie produkcyjnym dysponujemy niestety ograniczoną przestrzenią użytkową, dlatego potrzebowaliśmy naprawdę kompaktowego rozwiązania, którego wdrożenie nie wiązałoby się jednak ze zmniejszoną wydajnością i elastycznością - wyjaśnia Daniel To. Projekt rozpoczął się od wyboru odpowiedniego miejsca w zakładzie oraz uwzględnienia perspektyw na  dalsze zwiększanie wydajności.

- Pomimo tego, że wstępnie planowaliśmy linię wytwarzającą 24 000 puszek 500 ml na godzinę, ostatecznie postanowiliśmy zaufać inżynierom firmy Sidel i zdecydowaliśmy się na kompletną linię, która umożliwia produkcję z maksymalną wydajnością 29 000 puszek na godzinę, co powinno zaspokajać nasze potrzeby w zakresie wydajności produkcji w nadchodzących latach - dodał To.

Indonezyjski browar postanowił zaufać firmie Sidel w zakresie realizacji tego niezwykle ważnego projektu ze względu na szereg kluczowych czynników. - Przede wszystkim doceniliśmy lokalne wsparcie serwisowe, nie mówiąc już o czasie, który zespół firmy poświęcił na zrozumienie naszych potrzeb i wymagań, a także ich analizę. Dzięki wysoce kompetentnym inżynierom, którzy pozostają otwarci i wrażliwi na potrzeby klientów, proces montażu linii udało się doprowadzić do końca w naprawdę krótkim czasie - dodaje Daniel To. Obecnie firma Bali Hai może korzystać z nowej linii produkcyjnej na trzy zmiany, podczas gdy poprzednie rozwiązanie umożliwiało wyłącznie pracę w trybie dwuzmianowym. 

Działania firmy Bali Hai rozpoczęły się wraz z przystąpieniem do projektu obejmującego kapitalny remont oraz automatyzację warzelni oraz piwnicy w 2013 roku, kiedy wiele procesów było w dalszym ciągu opartych na pracy fizycznej. W ramach inwestycji w ostatnich latach zarząd browaru zdecydował się również na modernizację linii do rozlewania piwa do puszek, obsługującej produkty w puszkach o pojemności 330 ml i 500 ml, co pozwoliło na zaspokojenie potrzeb w zakresie zwiększania wydajności produkcji.

To właśnie na tym obszarze skupiła się współpraca z firmą Sidel, czerpiąca pełnymi garściami z wiedzy specjalistycznej tego partnera w zakresie projektowania linii produkcyjnych, opartej na wieloletnim doświadczeniu w przygotowywaniu kompleksowych rozwiązań na potrzeby producentów piw. Wiodący gracz na indonezyjskim rynku otrzymał możliwość wyboru układu linii oraz jej wyposażenia, co pozwoliło na dostosowanie gotowego rozwiązania do potrzeb i oczekiwań klienta w zakresie zapewnienia jakości przy jednoczesnym zagwarantowaniu dodatkowych możliwości oraz gotowości na wyzwania, jakie może postawić przed nim rynek.

sidel
brak
 

Maszyny pakujące

Switzerland