Opakowania a bezpieczeństwo artykułów spożywczych

Do dostępnych na rynku systemów jednoenergetycznych dołączyły ostatnio urządzenia oparte na technologii dwuenergetycznej. Pracując jednocześnie z dwoma różnymi pod względem energetycznym typami promienników rentgenowskich, systemy te dostarczają szczegółowe obrazy produktów - nawet tych o nieregularnych kształtach czy też zamrożonych. Rozróżniają one materiały na podstawie ich składu chemicznego i wykrywają kawałki metalu i tworzywa sztucznego o wielkości od 0,3 milimetra, a także płaskie szkło lub kości. Systemy te znajdują zastosowanie zwłaszcza w przypadku opakowań z różnorodnymi produktami mięsnymi lub z mieszankami składników o znacznie zróżnicowanej gęstości, co jest typowe dla sałatek i musli.

Systemy ważenia zapewniające pełna kontrolę

Dzięki innowacyjnym technologiom kontroli rentgenowskiej i testom szczelności producenci dysponują odpowiednimi narzędziami do ochrony integralności swoich produktów i tym samym do zapobiegania powstawaniu strat produktowych. Równie ważne jest precyzyjne rejestrowanie danych dotyczących masy produktów. Co stoi na przeszkodzie, aby połączyć ze sobą te jakże istotne rozwiązania?

Wysokowydajne linie, których działanie można będzie zobaczyć na targach Anuga FoodTec, łączą w jednym systemie funkcje pakowania z zaawansowaną technologią kontroli oraz ważenia. W systemie tym za precyzyjne pomiary masy odpowiadają wagi kontrolne i wielogłowicowe, podczas gdy moduł wykrywania nieszczelności kontroluje każde opakowanie pod katem uchodzącego gazu, a skaner rentgenowski rozpoznaje ewentualne ciała obce. Takie rozwiązanie zapewnia niezawodne odrzucanie zanieczyszczonych opakowań lub opakowań o nieodpowiedniej masie.

Bezpieczeństwo artykułów spożywczych w centrum uwagi

Produkcja w przemyśle spożywczym jeszcze nigdy nie była tak dokładnie i skrupulatnie monitorowana, jak ma to miejsce obecnie. Jednym z tematów przewodnich targów Anuga FoodTec są innowacyjne technologie kontroli jakości. Znajduje on odzwierciedlenie nie tylko na stoiskach ponad 1700 wystawców. Znaczenie tematu bezpieczeństwa artykułów spożywczych jest również widoczne w obszernym programie wydarzenia.

Pierwszego i trzeciego dnia targów pod hasłem „Tematy, trendy, technologie - siły napędowe przemysłu spożywczego” zostaną zaprezentowane systemy wykrywania ciał obcych i testowania szczelności opakowań z modyfikowaną atmosferą. Dodatkowo zostanie przedstawiony najważniejszy dla referentów temat, czyli różne metody testowania oraz ich zalety i wady w oczach użytkowników.

Źródło: koelnmesse

Reportaże

Forum