Drukuj

Opakowania żywności mogą zawierać toksyny

Opakowania żywności mogą zawierać toksyny
O tym, że wzrok jest głównym zmysłem w dokonywaniu wyborów konsumenckich, nie trzeba nikogo przekonywać. Zachęcające napisy na opakowaniach towarów czy estetyczne, kolorowe przedmioty bardzo skutecznie przemawiają do konsumenta. Jak się jednak okazuje, problemem może być kontakt tych przedmiotów z żywnością.

Już w 2013 roku na celowniku niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR) znalazły się papierowe opakowania na pieczywo, kolorowe ozdobne serwetki oraz tekturowe talerzyki. Powodem alarmu podniesionego przez instytucję było wykrycie szkodliwych substancji w farbach drukarskich i pigmentach stosowanych do barwienia tych przedmiotów. Zdaniem BfR, mogą one negatywnie oddziaływać na zdrowie człowieka.

Głównym podejrzanym są aminy aromatyczne, występujące w pigmentach jako niepożądane zanieczyszczenia. Ponadto potencjalnym zagrożeniem są takie substancje jak benzofenon i węglowodory ropopochodne - te wszystkie substancje mogą uszkadzać nerki, wątrobę oraz mogą wywoływać choroby nowotworowe.

W tym roku sprawę szkodliwych składników farb podjęło niemiecki Ministerstwo ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Projekt odpowiedniego rozporządzenia gotowy był w lipcu. Kolejnym krokiem będzie stworzenie tzw. pozytywnej listy substancji wchodzących w skład farb, które mogą być stosowane w różnego rodzaju przedmiotach wchodzących w kontakt z żywnością. Jednocześnie powinna zostać określona dopuszczalna ilość tych związków w wyrobach stykających się z jedzeniem.