Prezes Anwilu rezygnuje ze stanowiska

W dniu 29 maja Krzysztof Wasielewski złożył rezygnację z funkcji prezesa zarządu spółki Anwil SA. Jako uzasadnienie swej decyzji Wasielewski podał względy osobiste, choć - jak donosi "Gazeta Wyborcza" - prawdopodobne są także inne powody odejścia, wśród których dziennik wymienia złe relacje z włocławskimi parlamentarzystami. Mieli oni zarzucać Wasielewskiemu m.in. złe relacje z załogą, błędy w zarządzaniu czy nieprzejrzyste zasady zatrudnienia.

W związku z decyzją Wasielewskiego rada nadzorcza spółki oddelegowała do czasowego pełnienia funkcji prezesa Anwilu Piotra Chełmińskiego, przewodniczącego rady nadzorczej oraz członka zarządu PKN Orlen ds. Rozwoju i Energetyki. Oprócz niego w skład zarządu Anwilu wchodzą jeszcze Arkadiusz Banaszek i Krzysztof Dzuba.

Krzysztof Wasielewski kierował włocławską spółką od maja 2012 roku. Wcześniej pełnił funkcje kierownicze w spółkach Smurfit Kappa Paper Sack Polska oraz Mondi Corrugated Packaging.

Producent polichlorku winylu, nawozów azotowych, granulatów i płyt z PCW, Polanvil, Anwidur®, Anwipor®
Biznes Premium

Anwil S.A.

Toruńska 222, 87-805 Włocławek (kujawsko-pomorskie)