FachPack 2018 ustanawia nowe rekordy

Dobrze przyjęty program ramowy

Liczne fora i pokazy specjalne były doskonałą okazją do nauki i pogłębienia wiedzy na temat różnych aspektów związanych z branżą opakowań. Dwa fora PackBox i TechBox powstały dzięki współpracy 19 partnerów z branży. 7500 słuchaczy wysłuchało łącznie 100 wykładów zaprezentowanych przez 120 prelegentów i uczestników dyskusji. Świetnie przyjęta została - dodana do powierzchni wystawienniczej FachPack po raz pierwszy w tym roku - hala 8, gdzie swoje miejsce znalazły produkty i technologie z obszaru poligrafii oraz wzornictwa opakowań, zaś w samym centrum hali znajdowała się przestrzeń przeznaczona na specjalny pokaz opakowań premium. Na targach zaprezentowano około 40 eksponatów, wszystkie zachwycały zwiedzających wzornictwem lub wykonaniem z innowacyjnych materiałów. Na szczególne wyróżnienie zasłużył również sektor farmaceutyczny, medyczny i kosmetyczny w hali 3A oraz powiązany z nim park tematyczny "Opakowania w branży medycznej i farmacji".

Wyróżnienia: Innowacyjne opakowania 2018

Pierwszego dnia targów 40 najbardziej innowacyjnych produktów zostało uhonorowanych Niemiecką Nagrodą Opakowań 2018 (Deutscher Verpackungspreis 2018). Dwa szczególnie innowacyjne produkty z kategorii "Zrównoważony rozwój" oraz "Design i wykończenie" zdobyły ekskluzywną Złotą Nagrodę, a były to opakowania termoformowane FlexiClose firmy Schur Flexibles Group oraz opakowania do detergentów Seepje firmy Hordijk verpakkingen. Więcej informacji na temat zwycięzców i samej nagrody można znaleźć na: www.verpackungspreis.de

Utworzenie rady doradczej

Trzeciego dnia targów, 27 września, odbyło się spotkanie założycielskie nowej rady doradczej targów. Komitet, który spotyka się regularnie, ma za zadanie zapewnić NürnbergMesse fachowe doradztwo we wszystkich ważnych kwestiach branżowych, a tym samym aktywnie uczestniczyć w strategicznym dalszym rozwoju targów FachPack. W skład rady doradczej wchodzi dziewięciu przedstawicieli firm z strategicznych sektorów rynku opakowań.

Źródło: na podstawie materiałów prasowych opracował PH