Jak sprawić, by etykiety stały się bardziej ekologiczne i elastyczne?

Jak sprawić, by etykiety stały…

Ze względu na coraz bardziej wymagające przepisy na całym świecie, etykietowanie stało się niezwykle skomplikowanym procesem, który okazuje się być ważniejszy dla produktów niż kiedykolwiek wcześniej. Niepokój przedstawicieli branży spożywczej i napojów wzbudzają w szczególności koszty materiałów – z tego powodu dążą do optymalizacji swoich inwestycji i zwiększania rozpoznawalności swoich marek. Dzięki 45-letniemu doświadczeniu w branży etykietowania i ponad 5 000 maszyn zainstalowanych na całym świecie, firma Sidel jest jednym z wiodących graczy na rynku, oferującym swoim klientom specjalistyczną wiedzę pozwalającą na zaspokojenie ich wszystkich potrzeb w zakresie etykietowania.

Artem Krukov odpowiada na pytania dotyczące trendów w branży etykiet, a także tego, w jaki sposób większy nacisk na ekologię i elastyczność zmienia sposób produkcji i aplikacji etykiet.

Przed jakimi wyzwaniami stoi branża napojów w kontekście etykietowania?

W obecnych czasach sektory produkcyjne poszukują sposobów na zwiększanie wydajności i obniżanie wskaźnika całkowitego kosztu posiadania (TCO). Producenci napojów nie są tu wyjątkiem i również starają się osiągnąć te same cele w kontekście urządzeń etykietujących. Dodatkowo firmy kładą coraz większy nacisk na ekologię i środowisko. Etykieta jest jednym z głównych elementów pozwalających na komunikację z konsumentem, dlatego producenci nieustannie zmieniają swoje etykiety, aby reagować na stale zmieniające się preferencje konsumentów.

W jaki sposób etykietowanie staje się bardziej ekologiczne?

Jednym z naszych głównych celów jest pomoc klientom w obniżeniu kosztów – robimy to poprzez ograniczenie zużycia materiałów czy kosztów konserwacji. Dzięki zmniejszeniu grubości i powierzchni etykiet klienci mogą obniżyć koszty i zmniejszyć emisję dwutlenku węgla podczas ich produkcji oraz aplikacji. Co więcej, obecnie producenci etykiet dążą do tego, by ich wyroby nie uniemożliwiały recyklingu butelek PET.

Innym bardzo ważnym trendem jest odchodzenie od etykiet termokurczliwych na rzecz etykiet BOPP – wykonanych z tworzyw sztucznych i dostępnych w rolkach, aplikowanych przez zawijanie. To bardzo ważna zmiana, ponieważ butelki oznaczone etykietami termokurczliwymi są trudne do recyklingu. Przejście na etykiety BOPP nie tylko zapewnia możliwość recyklingu, ale także pomaga firmom jeszcze bardziej ograniczyć ślad węglowy.

Co przez to rozumiesz?

W przeszłości etykiety były przyczyną wielu problemów w procesach recyklingu opakowań PET, zwłaszcza do tworzywa przeznaczonego do stosowania z jedzeniem, ponieważ zarówno klej, jak i etykiety wpływały na ich przebieg. Obecnie jesteśmy świadkami wielu zmian minimalizujących ich negatywny wpływ, są to między innymi zmniejszanie powierzchni i rozmiaru etykiet, stosowanie zmywalnych klejów oraz minimalizacja ilości nakładanego kleju.

vcsprasset-3534731-720990-961510b3-c6d4-4566-8b4c-72f255402d9d-0
Artem Krukov, dyrektor ds. rozwoju biznesu etykietowania w firmie Sidel

Wszyscy producenci napojów kładą duży nacisk na właściwości klejów. Dlaczego?

Możemy spojrzeć na to zagadnienie z dwóch stron. Przede wszystkim, klienci na całym świecie chcą zmniejszać ilość stosowanego kleju z trzech głównych powodów. Po pierwsze, więcej kleju oznacza wyższe koszty. Po drugie, mniejsza ilość kleju oznacza czystsze maszyny, co przekłada się na wyższą wydajność. W końcu po trzecie, stosowanie kleju wpływa negatywnie na proces recyklingu. Niezwykle ważne jest to, że klienci chcą wprowadzać wszystkie te rozwiązania bez żadnego uszczerbku dla jakości produktu. Drugi trend można zaobserwować tylko w niektórych krajach – klienci chcą zwiększyć poziom rozprowadzenia kleju na etykiecie, by po aplikacji stały się bardziej trwałe i stabilne.

Firma Sidel opracowała wyjątkowe rozwiązanie, które zaspokaja wszystkie te wymagania. Wykorzystaliśmy w tym celu technologię BOPP, a także grawerowany laserowo wałek klejowy, który instalujemy w naszych etykieciarkach do etykiet odwijanych. Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania mamy lepszą kontrolę nad rozprowadzaniem kleju, co gwarantuje większą powtarzalność. Jednocześnie możemy zapewnić optymalną jakość pomimo użycia mniejszej ilości kleju, a w przypadku zastosowania większej ilości kleju zapewniamy bardziej efektywne rozprowadzanie na całej powierzchni etykiety.

Jak firma Sidel integruje ekologiczne rozwiązania w zakresie etykietowania?

Ekologia jest jednym z najważniejszych priorytetów dla firmy Sidel, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.
Etykieciarki Sidel EvoDECO zostały opracowane z myślą o minimalizacji zużycia energii elektrycznej i kleju dzięki nowemu modułowi topiącemu i systemowi kontroli rozprowadzenia kleju. Dzięki zintegrowanemu zbiornikowi kleju w etykieciarce do etykiet odwijanych, opatentowanemu pionowemu modułowi topiącemu i układowi kontroli nad podgrzewaniem, klej jest topiony na żądanie, a podczas rozprowadzania zachowuje optymalną temperaturę, co pozwala na zmniejszenie jego ilości i poprawia jakość aplikacji etykiet. Umożliwia to zmniejszenie zużycia kleju i zapobiega jego degradacji, powstawaniu włókien i rozpryskiwaniu, co przekłada się zarówno na jakość produktu końcowego, jak i na ochronę środowiska naturalnego. Co ważne, nowe rozwiązanie zużywa o 40% mniej energii elektrycznej i nie wymaga żadnych przekładni ani kół zębatych, a tym samym smarowania.

Wszyscy znamy trend zmniejszania wagi butelek. W jaki sposób przekłada się to na etykietowanie?

Projektowanie opakowań ma decydujący wpływ na efektywność całego łańcucha dostaw. W ciągu ostatnich 30 lat udało nam się zmniejszyć wagę butelki PET o pojemności 1,5 litra o ponad połowę, jednocześnie zwiększając szybkość produkcji 2,5-krotnie, co przyniosło znaczne oszczędności w zakresie zużycia surowców oraz znaczący wzrost wydajności. Myślę, że możemy mówić w tym kontekście raczej o dążeniu do właściwej wagi opakowania – dokładaniu starań, by opakowania były możliwie jak najlżejsze, lecz bez uszczerbku dla parametrów technicznych i atrakcyjności dla konsumenta.

Niektórzy producenci używają azotu, aby zwiększyć wytrzymałość i stabilność swoich butelek. Firma Sidel zaprojektowała swoje etykieciarki w taki sposób, aby mogły sprostać dodatkowym wymaganiom związanym ze stosowaniem odchudzonych butelek zarówno w przypadku wykorzystywania azotu, jak również na liniach, które nie korzystają z tego rozwiązania.

Najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem, które doskonale radzi sobie z lekkimi butelkami jest Super Combi, w którym etykieciarka jest umieszczona pomiędzy rozdmuchiwarką i nalewarką – dzięki temu stanowi element kompleksowej linii produkcyjnej. Dzięki takiemu ustawieniu, etykiety są naklejane na puste butelki przenoszone za szyjkę, co zmniejsza ryzyko zarysowań i poprawia ogólną jakość butelek.


Czytaj więcej:
Etykiety 127
Wywiad 241

brak
 

Maszyny pakujące

Switzerland

Reportaże

Forum