Drukuj

Nie ma dobrego opakowania bez dobrego zamknięcia

Nie ma dobrego opakowania bez dobrego zamknięcia
Każdy słoik czy butelka potrzebuje zamknięcia. Jednak to, co pozornie wydaje się być bardzo prostym elementem, często okazuje się jedną z najdroższych i najbardziej czasochłonnych części opakowania.

W wielu przypadkach w procesie tworzenia nowego opakowania najwięcej uwagi poświęca się pojemnikowi. Chodzi to o ustalenie i sfinalizowanie szczegółów dotyczących jego projektu, wielkości i zdobień. W rezultacie kwestia funkcjonalności zamknięcia może być odkładana na ostatnią chwilę - być może dlatego, że obecnie dostępny jest szeroki wybór standardowych zamknięć, przez co producenci zakładają, że szybko da się znaleźć rozwiązanie "prosto z półki".

Złożoność i funkcjonalność zamknięcia może mieć jednak pierwszorzędne znaczenie dla sukcesu opakowania, a ostatecznie także produktu. Niedokładnie dopasowane lub źle zaprojektowane zamknięcie, które nie jest przyjazne dla użytkownika, pozwala na wyciekanie produktu lub utrudnia jego dozowanie. To z kolei przyczynia się do stworzenia słabego wizerunku i zniechęca nabywcę do ponownego zakupu.

Nie ma dobrego opakowania bez dobrego zamknięcia

Dlatego wybór zamknięcia musi stanowić integralną część programu tworzenia nowego opakowania. W jednym zamknięciu można znaleźć ruchomy zawias, folię zamykającą, gwint, trzpień do zamknięcia otworu oraz pierścień gwarancyjny. Nic dziwnego więc, że koszt maszyn potrzebnych do produkcji specjalnie zaprojektowanego zamknięcia może sięgać ogromnych kwot.

Obecnie widać popyt na jeszcze bardziej złożone zamknięcia. Dla przykładu na rynku kosmetyków i środków higieny osobistej zaczyna się coraz powszechniej stosować zamknięcia formowane wtryskowo w dwóch kolorach. Można już także spotkać liczne przełomowe kształty, jak zamknięcia, w których górna część jest większa od dolnej. Stawia to jeszcze większe wyzwania techniczne przed specjalistami opracowującymi maszyny i narzędzia.

Technologia wieczek i zamknięć z całą pewnością wciąż rozwija się w szybkim tempie. Wykorzystanie membran, folii zamykających i wkładek nie jest może nową koncepcją, ale gdy do wyboru mamy cały szereg zastosowań: od prostego konfekcjonowania na zimno proszków lub płynów po produkty napełniane na gorąco, wówczas takie kwestie jak niezawodna konstrukcja zamknięcia oraz wybór odpowiedniej wkładki nabierają dużego znaczenia.