Nowe opakowanie Graham Packaging

Nowe opakowanie Graham Packaging Koncern opakowaniowy Graham Packaging opracował i wprowadził na rynek wielowarstwowe słoiki wykonany z tworzywa PET z rozwiniętymi właściwościami barierowymi. Opakowanie jest przeznaczone dla pakowanej na gorąco żywności, m.in. różnego rodzaju sosów.

Do tej pory produkty tego typu dostępne były jedynie w opakowaniach szklanych. Graham Packaging postanowił to zmienić. - Rynkowe możliwości dla takich opakowań są całkiem zachęcające. Klienci życzą sobie przezroczystych, lekkich i nie tłukących się opakowań. Ponadto tworzone przez nas słoiki wydają się atrakcyjne dla producentów. Ich wytwarzanie i dystrybucja są bowiem bardziej ekonomiczne - ocenia Paul Bailie, wiceprezes Graham Packaging. - Co więcej wprowadzony przez nas wielowarstwowy design pozwala nam dostarczyć możliwe najlżejsze opakowanie, które następnie umożliwia dłuższy okres magazynowania przechowywanego produktu. Tego typu słoik PET zwiększa okres przydatności produktu o 1-1,5 roku.

Nowe opakowanie Graham Packaging

Opakowanie łączy w sobie dwie technologie: wielowarstwową technologię SurShot firmy Graham Packaging oraz technologię rozdmuchiwania. Metoda SurShot pozwala dokładnie kontrolować grubość warstw tworzonych w wielowarstwowym opakowaniu, a ponadto umożliwia też wykorzystanie regranulatu PET z pochodzącego z recyklingu. Wtryskuje się tu do 35 procent tworzywa z odzysku pomiędzy dwie warstwy z barierą i dwie warstwy oryginalnego PET.

Firma Graham Packaging jest jednym ze światowych liderów w produkcji opakowań z tworzyw sztucznych. Jej produkty trafiają do sektora chemii gospodarczej i kosmetyków, a także żywności i napojów. Właśnie została przejęta przez teksańskiego milionera Toma Hicksa, który zamierza wprowadzić koncern na giełdę nowojorską. Graham Packaging działa również na polskim rynku.

Czytaj więcej: