
W ostatnich latach saszetki małych formatów przyciągnęły wiele uwagi mediów ze względu na wyzwania środowiskowe jakie stwarzają. Te małe plastikowe koperty są szeroko stosowane do dozowania przypraw, sosów, kremów do pielęgnacji ciała i wielu innych produktów płynnych. Chociaż są wygodne dla konsumentów, często są wymieniane ze względu na problemy, jakie stwarzają pod koniec swojego okresu użytkowania.
Szacunki [1] sugerują, że w 2018 r. na świecie użyto około 855 miliardów saszetek. Większość tych opakowań jest produkowana w formie złożonych, wielowarstwowych opakowań, które są w stanie utrzymać charakter składników i zachować produkty w łańcuchu dostaw przez wymagany okres przydatności do spożycia. Zazwyczaj są produkowane z 3 warstwowych struktur, w tym warstw poliolefiny, aluminium i często poliestru, co sprawia, że opakowania te są niezwykle trudne do recyklingu, ponieważ składniki struktury laminatu są niezgodne z wymaganiami recyklingu i niełatwo je oddzielić. Ich bardzo mały rozmiar i fakt, że często pozostają zanieczyszczone żywnością, dodatkowo utrudniają proces odzysku.
Producent folii kompostowalnej Futamura, przetwórca opakowań elastycznych Repaq i producent maszyn GK Sondermaschinenbau współpracowali, aby stworzyć kompostowalne rozwiązanie dla tego segmentu rynku. Było to trudne wyzwanie, które wymagało wielu prób i udoskonalania.
Dzisiaj z przyjemnością wprowadzają na rynek w pełni kompostowalne rozwiązanie oparte na technologii NatureFlex do tego zastosowania, które może być użyte do pakowania produktów takich jak ketchup lub musztarda, sosy do gotowania lub krem do rąk. Nowy kompostowalny laminat zawiera warstwę folii celulozowej barierowej firmy Futamura, a także inny biofilm zapewniający hermetyczne uszczelnienia. Struktury zostały certyfikowane jako kompostowalne zarówno w zastosowaniach przemysłowych, jak i domowych.
Nowe kompostowalne struktury opakowań okazały się skutecznymi rozwiązaniami w postaci saszetek, gdy były produkowane na nowo zaprojektowanych maszynach GK Sondermaschinenbau . Dostarczone opakowania demonstracyjne potwierdziły wymagany okres przydatności do spożycia i ochronę dla szeregu sosów. Możliwość użycia na automatach nowego tupu saszetek na płyny została wielokrotnie udowodniona na dużą skalę, przez pierwsze marki wdrażające kompostowalną strukturę. Nie było różnicy w wydajności podczas stosowania tej struktury w porównaniu ze strukturą konwencjonalną. Zostało to potwierdzone dla wszystkich maszyn GKS, niezależnie od ich wielkości. Pierwsze komercyjne saszetki wkrótce trafią na rynek.
Sven Seevers, kierownik ds. technologii w Repaq , potwierdził - Dla nas bardzo ważne było zastąpienie tego niepodlegającego recyklingowi opakowania, które może zanieczyszczać środowisko, rozwiązaniem kompostowalnym. Udało nam się to po dwóch latach prac rozwojowych z naszymi wspaniałymi partnerami. Nasze opakowanie oferuje doskonałą ochronę produktu i znaczne korzyści ekologiczne przy tych samych prędkościach pakowania. W przypadku opakowań płynów osiągamy OTR na poziomie 0,5 przy standardowych warunkach OTR: 23°C, 50% wilgotności względnej z okresem przydatności do spożycia do 12 miesięcy. W dłuższej perspektywie jest to najlepszy scenariusz końca okresu użytkowania dla tego opakowania i wielu innych.

Nico Merkel, dyrektor ds. sprzedaży w GK Sondermaschinenbau , dodał - Jesteśmy bardzo zadowoleni, że nasze maszyny zostały zaangażowane w ten projekt i przyczyniły się do produkcji tych niezwykłych i postępowych rozwiązań opakowaniowych. To była przyjemność produkować próbki w naszych zakładach i uczestniczyć w szeroko zakrojonych testach tych małych opakowań, udowadniając, że mogą one wytrzymać duże ciśnienie w długim okresie. Testy na naszych maszynach z pewnością wykazały, że prawie żadne zmiany nie były wymagane, aby zastosować rozwiązanie dostarczone przez Repaq.
Joachim Janz, Regional Sales Manager w Futamura, stwierdził - To domowe opakowanie na płyny w saszetkach kompostowalnych, to naprawdę ekscytująca premiera. Ostatecznie oznacza to idealne dopasowanie do zapotrzebowania na oferowanie pełnego portfolio wymagających artykułów spożywczych i niespożywczych, pakowanych w opakowania kompostowalne. Saszetki na małe porcje zawsze były trudne do recyklingu, więc ten sukces kompostowalności to dobra wiadomość, którą warto się podzielić.
[1] Źródło: Raport z Future Market Insights