Drukuj

Targowe nowości firmy Sealed Air Cryovac

Targowe nowości firmy Sealed Air Cryovac
Firma Sealed Air Cryovac była jednym z wystawców targów Polagra, które w ubiegłym tygodniu toczyły się równolegle z targami Pakfood. W Poznaniu zaprezentowała innowacyjne rozwiązania opakowaniowe dla branży spożywczej. Na jej stoisku, w otoczeniu wzorowanym na supermarkecie, wyeksponowano produkty spożywcze sprowadzone z całej Europy, zapakowane według różnych koncepcji i systemów, odzwierciedlających wybór rozwiązań Cryovac.

Ekspozycję podzielono na grupy odpowiadające segmentom rynkowym. Wśród rynkowych nowości w opakowaniach detalicznych przedstawiono m.in.: „oddychające” folie Darfresh do serów gazujących, opakowanie DarfreshBloom do czerwonego mięsa oraz worki Cryovac ze specjalnym zabezpieczeniem przed kradzieżą.

Przepuszczalne folie Darfresh umożliwiają pakowanie serów emitujących CO2 metodą próżniową, przedłużając okres ich trwałości. Z kolei DarfreshBloom, to prawdziwy przełom w pakowaniu świeżego mięsa w porcjach detalicznych. Łączy zalety technologii pakowania próżniowego oraz w atmosferze ochronnej MAP, dzięki czemu zapakowane mięso utrzymuje swoją atrakcyjną, jaskrawoczerwoną barwę i jednocześnie dłuższy okres trwałości.

Ponadto system ten umożliwia ciągły proces dojrzewania świeżego mięsa w opakowaniu, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i delikatne w smaku. Specjalne, nowe worki Cryovac z zabezpieczeniem przed kradzieżą pozwalają ograniczyć straty w sklepie w przypadku drogich, świeżych artykułów spożywczych, takich jak np. wysokogatunkowe sery. Szacuje się, że straty z powodu skradzionych produktów w sięgają w Europie rocznie 1,24 proc. obrotów w handlu detalicznym brutto, a w 2006 r. wyniosły 32 867 euro. Zwiedzający mieli też możliwość zapoznania się z zaletami automatyzacji pakowania w produkcji żywności.

- Firmy spożywcze pragnące odnieść sukces na rynku muszą zapewnić konsumentom wyroby najwyższej jakości, a jednocześnie wciąż zwiększać opłacalność produkcji. Kluczem do sukcesu okazuje się automatyzacja procesu produkcji - mówił Krzysztof Zając, dyrektor ds. Sprzedaży działu Cryovac Packaging w firmie Sealed Air.

Automatyzacja linii pakujących pomaga firmom spożywczym poprawić wyniki finansowe. Dzięki zautomatyzowanemu procesowi pakowania producenci mogą zwiększyć wydajność produkcji bez rezygnacji z elastyczności procesu pakowania.

- W pełni zautomatyzowana obsługa gwarantuje najwyższe standardy higieny, ale też redukuje nakłady pracy, co wpływa na niższy koszt pakowania i produkcji i wyższe zyski. Jednocześnie pozwala uzyskać bezpieczne produkty o lepszej jakości i o optymalnym okresie trwałości. Poprawia też dystrybucję” - kontynuuje Krzysztof Zając. - Wszystko to sprawia, że producenci żywności mogą z powodzeniem konkurować z innymi firmami, a detaliści mogą zaoferować konsumentom bezpieczne produkty po przystępnej cenie.


brak
Biznes Start

Sealed Air Polska Sp. z o.o.

Cryovac, folia bąbelkowa, folia pęcherzykowa, folie, folie barierowe, folie termokurczliwe, food packaging, industrial packaging, instapak, koperty ochronne, maszyny, materiały opakowaniowe