Drukuj

Tworzywa sztuczne wpływają na opakowania

Opakowania z tworzyw sztucznych, choć tak liczne i różnorodne, mają jedną wspólną cechę: stają się coraz lżejsze, coraz bardziej wytrzymałe i zajmują coraz mniej miejsca. Oznacza to m.in. mniejsze zużycie cennych surowców przy ich produkcji, a także znaczne oszczędności kosztów podczas transportu mniejszej masy - zarówno w odniesieniu do opakowań jednostkowych, jak i systemów wielokrotnego użytku.

Miliony ton artykułów spożywczych i innych dóbr konsumpcyjnych - począwszy od szczoteczki do zębów aż po ważącą kilka ton maszynę - transportuje się codziennie od producenta do odbiorcy. Owoce, napoje, mięso, lekarstwa, to przykłady produktów wytwarzanych często przy znacznym zużyciu energii, które szybko i bez uszkodzeń muszą dotrzeć do celu. Trudno jest znaleźć inny materiał niż tworzywa sztuczne, który byłby bardziej wielofunkcyjny, wszechstronny i jednocześnie odpowiedni do wysoce specjalistycznych i przyjaznych środowisku rozwiązań opakowaniowych.

Oto bowiem niezwykle cienkie, ważące kilka miligramów folie chronią i zabezpieczają mięso, owoce, warzywa, sery, kawę tak, aby artykuły spożywcze mogły dotrzeć do miejsca przeznaczenia świeże i bezpieczne dla zdrowia. Doskonałym przykładem są ryby - od wyłowienia z wody do dotarcia do odbiorcy końcowego wymagają nieprzerwanego łańcucha chłodniczego, którego nie udałoby się zachować bez zastosowania nowoczesnych tworzyw sztucznych.

Z kolei soki, mleko czy różne inne napoje pakowane są próżniowo w pojemniki z tworzyw sztucznych, tak aby utrzymać ich świeżość i odpowiednią jakość. Często transportowane są w przyjaznych dla środowiska opakowaniach zbiorczych, np. w tworzywowych skrzynkach.

Także urządzenia o dużych gabarytach - od lodówki do maszyn dla przemysłu, czy przemysłowe towary sypkie i płynne - w drodze od producenta do odbiorcy końcowego są doskonale zabezpieczone dzięki opakowaniom z tworzyw sztucznych.

Także w medycynie tworzywa sztuczne znajdują swoje zastosowanie. Lekarstwa w opakowaniach wyciskowych, czyli tzw. blistrach są chronione przed wpływem wilgoci, światła i uszkodzeń. Nieuszkodzone opakowanie stanowi gwarancję, że lek dotarł do pacjenta w stanie oryginalnym.

W przypadku towarów w opakowaniach z tworzyw sztucznych tylko od 1 do 3 proc. całkowitej masy wyrobu stanowi opakowanie. Do zapakowania 200 g sera wystarczą 2 g folii, 1,5 litra płynu mieści się w butelce o masie 38 g, a kubek na 125 g jogurtu waży tylko 4 g. Bilans ekologiczny opakowań z tworzyw sztucznych, tj. suma zużycia energii oraz innych czynników mających wpływ na środowisko podczas produkcji, transportu i utylizacji jest korzystny i bardzo często przewyższa pod tym względem inne materiały. Stąd nie bez powodu np. mleko w woreczku opatrzono niemieckim znakiem ekologicznym "Błękitny Anioł".

Bez tworzyw sztucznych, opakowanie waży znacznie więcej. Wyniki te potwierdza symulacja przeprowadzona przez stowarzyszenie badające rynek opakowań GVM w Wiesbaden, która pokazała, że gdyby w Niemczech zrezygnowano z opakowań z tworzyw sztucznych, wówczas masa opakowania wzrosłaby aż czterokrotnie, koszty produkcji opakowań uległyby podwojeniu, a całkowita ilość odpadów opakowaniowych wzrosłaby 1,6 razy.

Czytaj więcej: Branża opakowań 159