Nowa linia słoików z tworzyw sztucznych

Nowa linia słoików z tworzyw… Koncern RPC opracował nowy rodzaj stanowiących dobrą alternatywę dla szkła i metalu słoików z tworzyw sztucznych.

Nowa linia tworzywowych słoików wielowarstwowych opuściła linie produkcyjne zakładów RPC kilka tygodni temu. Powstała właśnie seria ma zapewnić wydłużony okres trwałości przechowywanych w opakowaniu produktu oraz możliwość ich pasteryzacji i sterylizacji. Powstanie nowego typu słoików jest odpowiedzią RPC na coraz to nowsze trendy w przemyśle spożywczym.

Oto bowiem zaostrzające się w ostatnich latach przepisy w tym sektorze, np. wymagania HACCP dotyczące bezpieczeństwa w miejscach przygotowywania żywności wpływają na zastępowanie słoików szklanych tymi wykonanymi z tworzyw sztucznych. Tendencja ta zdobywa obecnie coraz większe znaczenie w obszarze handlu detalicznego, gdzie tworzywa oferują korzyści ekologiczne ze względu na ich niższą wagę oraz mniejszy wpływ na środowisko w łańcuchu dystrybucji.

Nowe słoiki z tworzyw sztucznych produkcji RPC

Co charakteryzuje nowe opakowania RPC?

Oryginalny "kwadratowo-okrągły" projekt nowych słoików oraz zaokrąglony kształt z kanciastym wykończeniem w górnej części korpusu ma zagwarantować nowym opakowaniom odpowiednią wytrzymałość, która jest niezbędna przy obróbce termicznej. Z kolei proste boki słoików powinny przynieść lepszą widoczność produktu i większą elastyczność etykietowania i foliowania.

Nowa seria słoików obejmuje obecnie pięć wersji pojemnościowych – 212 ml, 610 ml, 700 ml, 830 ml oraz 1litr. Do słoików oferowany jest szeroki wybór zamknięć odpowiednich do produktów o różnych wymaganiach, w tym hermetyczne zamknięcia zgrzewane indukcyjnie i kondukcyjnie, Ideal oraz
Bapco.

Słoiki wykonane są z polipropylenu i posiadają wielowarstwową strukturę, w której warstwa EVOH stanowi skuteczną barierę przed dostępem tlenu, zapewniając okres trwałości produktu do 12 miesięcy lub nawet dłuższy. Użyty do produkcji opakowań polipropylen jest w stanie wytrzymać temperaturę dochodzącą do 120 st. C, umożliwiając jednocześnie sterylizację i pasteryzację produktów w procesie konfekcjonowania.

Czytaj więcej: