Nowe biodegradowalne i kompostowalne opakowania Eatware

Nowe biodegradowalne i kompostowalne… Firma Ecopackaging - Eatware wprowadziła na rynek biodegradowalne i kompostowalne opakowania dla cateringu i gastronomii, takie jak tacki, pojemniki, talerze.

Nowe opakowania jednorazowego użytku wykonane są z włókien bambusa. Już samo to jest stosunkowo dużą innowacją. Są kompostowalne, ulegają szybkiemu procesowi biodegradacji, są też w 100 proc. wykonane z surowca organicznego oraz mogą być wykorzystywane do podgrzewania dań gotowych nie tylko w mikrofali, ale również w piekarniku.

Opakowania powstają w opatentowanej przez firmę technologii Eatware. Jest to metoda dla produkcji wykorzystująca właśnie włókna pochodne z bambusa. Koncepcja produkcji opakowań Eatware bez dodatków chemicznych została uruchomiona w 2007 r. Proces certyfikacji na zgodność z koniecznymi wymaganiami norm zakończono w listopadzie ubiegłego roku. Teraz przyszedł czas na wprowadzenie produktu na rynek.

Na czym polega metoda Eatware?

W procesie produkcji pulpy nie wykorzystuje się związków chloru i siarki. Dodatki w procesie wytwarzania masy są w 100 proc. organicznego pochodzenia, co wyróżnia technologię Eatware wobec szeregu opakowań z masy celulozowej dostępnych na rynku międzynarodowym.

Opakowania cechują się bardzo wysoką wytrzymałością i odpornością m.in. na wodę. Przykładowy czas odporności na wrzącą wodę to 30 - 45 minut. To zaś oznacza, że doskonale spełniają wymogi podawania gorących posiłków np. w cateringu. Są też wolne od bakterii, pleśni i drożdży i nie są wytwarzane z produktów modyfikowanych genetycznie.

Opakowania są biodegradowalne. Ich rozkład następuje w ciągu 90 dni, natomiast w warunkach profesjonalnego kompostowania w ciągu zaledwie dwóch dni. Zapłon opakowania może nastąpić dopiero po przekroczeniu temperatury 250 st. C, co sprawia, że są bezpieczne w użyciu w mikrofalówce i piekarniku.

Ważną cechą opakowań jest ich nieintensywny i naturalny zapach. Tym samym nie mają więc wpływu na jakość produktów żywnościowych podawanych na zimno lub na gorąco. Taka właściwość jest bardzo istotnym elementem estetyki podawania posiłków w branży gastronomicznej.

Jak tłumaczą przedstawiciele producenta, technologia Eatware dokładnie określa cały cykl życia produktu. Początkiem cyklu jest przygotowanie odpowiedniej pulpy z całkowicie naturalnych składników z domieszką wody i opatentowanego organicznego dodatku EATplus Additive. Następnie przygotowana masa jest odpowiednio prasowana tworząc różne kształty opakowań.

Premierowy pokaz tych opakowań w Polsce miał miejsce w tym roku podczas targów Easy Fairs Food to go w Krakowie.

Opakowania Eatware


Czytaj więcej:

Reportaże

Forum