Drukuj

Opakowania kartonowe chronią przed światłem

Opakowania kartonowe chronią przed światłem
Upalna letnia aura sprzyja wypoczynkowi na świeżym powietrzu, nie należy jednak zapominać, że ekspozycja na światło słoneczne oraz wysoka temperatura niosą ze sobą wiele niebezpieczeństw, z których najpoważniejsze dotyczą oparzeń oraz psucia się żywności. Jak zauważa Radosław Rozmierski z firmy Tetra Pak, skuteczną obroną przez drugim z wymienionych zagrożeń jest wybieranie soków i produktów mlecznych w opakowaniach kartonowych, które najlepiej chronią żywność przez światłem.

- Opakowania wielowarstwowe do żywności, zwane popularnie kartonami, stanowią doskonałą barierę dla światła i innych czynników zewnętrznych, dzięki czemu produkty w nie zapakowane, takie jak soki, napoje i produkty mleczne są skutecznie chronione przed utratą cennych wartości odżywczych – mówi Rozmierski.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie Tetra Pak przez Internetowy Instytut Badań Rynkowych, Polacy są świadomi, jak światło słoneczne wpływa na produkty spożywcze: 54 proc. respondentów wiedziało, że pod wpływem światła żywność zmienia kolor, 44 proc. - że zmienia smak, a 37 proc. było świadomych, że światło niszczy cenne składniki odżywcze i zmienia zapach produktów spożywczych. Mimo tej wiedzy, mniej niż jedna na trzy badane osoby (zaledwie 30 proc.) bierze to pod uwagę przy zakupie żywności.

- Latem jedzenie i napoje, tak samo jak ludzie, narażone są na długotrwałe działanie promieni słonecznych - wyjaśnia Rozmierski. - Tlen i światło zmieniają smak i wartość odżywczą takich produktów jak mleko, soki czy napoje owocowe. W przypadku mleka i produktów na jego bazie, światło powoduje rozpad witamin i przyspiesza rozkład tłuszczu, co objawia się zmienionym smakiem. Soki i napoje owocowe pod wpływem światła zmieniają kolor i tracą cenne składniki takie, jak witamina C czy beta karoten.

Najważniejszą funkcją opakowania do żywności jest ochrona zawartego w nim produktu przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Kartony do żywności stanowią barierę nie tylko dla powietrza, zanieczyszczeń i bakterii, lecz także dla światła. Zapakowana w nie żywność zachowuje więc wszystkie wartości, w tym cenne witaminy, a także naturalny smak, aromat i kolor. Dzięki aseptycznej technologii przetwarzania i pakowania, soki i produkty mleczne w opakowaniach kartonowych nie wymagają chłodzenia ani stosowania konserwantów.

Czytaj więcej: Opakowania 989 Karton 19