Technologia NewCaps do produkcji opakowań

Technologia NewCaps do produkcji… Firma Wallbox wprowadziła na rynek nowe opakowania.

Opakowanie stworzone przez Wallbox to pudełko z dnem z tworzywa sztucznego i górnym zamknięciem wielokrotnego użytku. Przeznaczone jest do pakowania suchych towarów. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że przy tworzeniu opakowania firma wykorzystała wymyśloną przez siebie i następnie opatentowaną technologię produkcji o nazwie NewCaps.

Przy wprowadzaniu tej metody użyto maszyn holenderskiej firmy Stork. Urządzenia pracują w kolejnych etapach procesu, podczas których pudełko jest składane i napełniane zawartością w maksymalnie ośmiu etapach. Ten pomysł przyspiesza proces pakowania i jest bardzo elastyczny. Maszyna może być w krótkim czasie zmodyfikowana do produkcji innych wariantów produktu.

Maszyna składa i wypełnia pudełko w ośmiu etapach. Dno, góra i korpus trafiają bezpośrednio do odbiorcy pudełka. Góra ma zatrzask z uszczelnieniem. Składniki są dostarczane do maszyny składającej i wypełniającej przez klienta. Najpierw do właściwego kształtu formowany jest korpus pudełka, następnie końce są stapiane razem dla uzyskania powietrznie szczelnego połączenia. W kolejnym etapie korpus opakowania umieszczany i przyklejany jest do tworzywowego dna pudełka. Na koniec wykonane z tworzywa zamknięcie górne naklejane jest na pudełko i finalny efekt jest sprawdzany przez maszynę z systemem wizyjnym.

Pomysł producenta opakowania przynosi kilka zalet. Po pierwsze, zmiany w projekcie i konstrukcji dna i topu pudełka są łatwe do przeprowadzenia, gdyż składa się ono z dwóch części. Daje to większą swobodę w projektowaniu i konstruowaniu, czyniąc rezultat bardziej atrakcyjnym. Dodatkowo do skonstruowania pudełka potrzeba mniej tworzywa, a dno, góra i korpus opakowania mogą być cieńsze bez utraty właściwości. Prowadzi to do oszczędności na ciężarze i ogólnym koszcie opakowania. Pudełko można też wyprodukować z dodatkowymi powłokami ochronnymi takimi jak warstwa EVOH, co przedłuża ogólny czas ochrony zawartości.

Czytaj więcej: