Drukuj

Anuga FoodTec 2018 - Efektywność zasobów w centrum uwagi

Anuga FoodTec 2018 - Efektywność zasobów w centrum uwagi
Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-23 marca 2018 r. zaplanowano w Kolonii, będzie efektywne gospodarowanie zasobami.

Targi w założeniu mają stać się inspiracją dla międzynarodowych producentów i poddostawców branży spożywczej do optymalizacji procesów produkcyjnych oraz łańcucha dostaw, przyjmując za cel zużywanie mniejszej ilości energii i wody oraz ograniczanie strat żywności. Eksperci twierdzą, iż wkroczyliśmy w nową epokę, w której technologia z jednej strony pomaga markom i detalistom w nawiązaniu bardziej spersonalizowanych relacji z konsumentami, a z drugiej - najnowsze osiągnięcia naukowo-technologiczne wspierają tworzenie nowej generacji produktów spożywczych zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Podczas Targów odbędą się wykłady, konferencje i specjalistyczne fora, których celem jest przedyskutowanie szeregu aktualnych zagadnień w obszarze technologii żywności oraz możliwości połączenie wyników badań naukowych z praktyką realiów przedsiębiorczości w celu zapewnienia produkcji zgodnej z koncepcją zrównoważonego rozwoju.

W kolejnej edycji targów Anuga FoodTec udział weźmie ok. 1700 wystawców z ponad 50 krajów, którzy na powierzchni 140 000 m2 zaprezentują innowacyjne rozwiązania z zakresu technologii wykorzystywanych w branży spożywczej. Optymalizacja procesów produkcyjnych, redukcja zużycia energii i wody, maksymalne ograniczenie strat produktów żywnościowych, jak również szereg innych zagadnień, zostanie poruszonych podczas trwającej pół dnia konferencji otwarcia Anuga FoodTec, poświęconej w całości tematyce efektywnego gospodarowania surowcami.

Wśród prelegentów konferencji znaleźli się międzynarodowej sławy eksperci, tacy jak prof. dr Michael Braungart (Scientific Manager of Hamburger Umweltinstitut - HUI, Hamburg), prof. dr ir. Ruud Huirne (Directeur Food & Agri Nederland, Rabobank), prof. Pierre Pienaar (President of the World Packaging Organisation) oraz prof. dr inż. Alexander Sauer (Director, Institute for Energy Efficiency in Production EEP, University of Stuttgart).

Od technologii produktów spożywczych i napojów, poprzez technikę opakowań, aż po aktualne i przyszłościowe trendy: profesjonalne fora dyskusyjne Anuga FoodTec oferują szereg możliwości w zakresie pozyskiwania informacji i wymiany doświadczeń z międzynarodowymi ekspertami. Oprócz konferencji otwarcia tegoroczny motyw przewodni targów znajdzie się w centrum uwagi także podczas forum dyskusyjnego odbywającego się pod hasłem „Efektywne gospodarowanie surowcami”. Pozostałe istotne aspekty, które również zostaną poruszone w ramach forów dyskusyjnych, to m.in. „Tematy, trendy, technologie - czyli co napędza branżę spożywczą” oraz „Dodatki do żywności”.

Źródło: Primum PR