Drukuj

Lepsze właściwości glikolu propylenowego

Lepsze właściwości glikolu propylenowego
Poprzedni wskaźnik minimalnej czystości glikolu propylenowego USP/EP wynosił 99,8 proc. Dzięki poprawieniu właściwości substancji wskaźnik ten wynosi obecnie 99,9 proc., co stawia firmę LyondellBasell na czele amerykańskich producentów glikolu propylenowego.

- To osiągnięcie wyznacza nowy standard dla branży - powiedział Jim Bartley z firmy LyondellBasell. - Dzięki wyższemu poziomowi czystości producenci będą mogli poprawić jakość swoich wyrobów.

Ze względu na swoje właściwości chemiczne glikol propylenowy może być używany m.in. jako rozpuszczalnik, emulgator czy środek pomocniczy. Substancję produkuje się w dwóch odmianach: USP/EP oraz przemysłowej. Pierwszą z nich stosuje się między innymi w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i spożywczej - używany jest np. jako konserwant żywności, stabilizator pianek w produktach kosmetycznych, regulator wilgotności czy nośnik aktywnych składników w lekach. Tymczasem glikol propylenowy w odmianie przemysłowej używany jest m.in. w produkcji tworzyw sztucznych (poliestrów czy poliuretanów), farb czy w urządzeniach chłodzących.

Firma LyondellBasell produkuje glikol propylenowy USP/EP w Pasadenie (Teksas, USA) dla klientów z Ameryki Północnej i Południowej oraz z Azji.

Czytaj więcej: Chemikalia 176