Drukuj

Metoda produkcji folii Akulon XP

Holenderskie koncern DSM Engineering Plastics poinformował o wprowadzeniu technologii produkcji folii. Technologia o nazwie Akulon XP jest metodą produkcji folii barierowej opartej na PA6.

Akulon XP oferuje szersze przetwarzanie prowadzące do bardziej elastycznej i bardziej jednolitej gęstości przy rozprowadzaniu folii wylewnej. Gwarantuje też większą wytrzymałość na roztopienie, a także lepszą kształtkę wstępną do rozdmuchiwania trwale prowadzącą do zoptymalizowania stosunku LDPE/LLDPE w wielowarstwowych foliach.

Zapewnia również większe, niż ma to miejsce w przypadku standardowych PA6, zmniejszenie lepkości cieczy nienewtonowskich wraz ze wzrostem szybkości ścinania. W przypadku technologii Akulon XP mamy poza tym do czynienia z większą możliwością nakładania powłok.

Akulon XP jest przeznaczony do zastosowań związanych z pakowaniem żywności. Wśród korzyści, z którymi spotka się stosujący tę technologię producent, sa m.in. zdolność kształtowania termicznego, drukowność, przezroczystość oraz wytrzymałość cieplna.

Kluczowe dobrodziejstwa dla użytkownika, to bariera tlenowa, bariera zapachowa i smakowa, a także ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi i odporność na przekłucia.
Akulon XP zwiększa też wydajność produkcji o połowę w stosunku do obecnie stosowanych gatunków foliowych klasycznego PA6.

Obecnie trzy czwarte folii z PA6 jest przeznaczanych na potrzeby pakowania żywności: mięsa, serów, ryb, wędlin. Jeśli chodzi o zastosowanie PA6 w celach nie związanych z żywnością, to jest on używany również do pakowania środków medycznych i farmaceutycznych, a także jako folia rolnicza i przemysłowa.

Produkcja w oparciu o wspomnianą technologię odbywa się na nowej linii produkcyjnej koncernu w holenderskim Emmen i amerykańskiej Auguście.

Poliamid PA 6, to tworzywo sztuczne o dobrej odporności na ścieranie (zwłaszcza przy współpracy z chropowatymi powierzchniami), o wielostronnym zastosowaniu, dobrych zdolnościach tłumiących, udarności i wysokiej ciągliwości, również w niskich temperaturach.

Czytaj więcej: Folia 276