Nowy smar dla branży spożywczej i producentów opakowań

Nowy smar dla branży spożywczej… ExxonMobil rozszerzył ofertę olejów i smarów dla przemysłu o produkt Mobil SHC Grease 462 PF. Ten wysokiej jakości smar syntetyczny jest przeznaczony do zastosowań wysokotemperaturowych w produkcji żywności, napojów i opakowań. Jest zarejestrowany przez NSF jako produkty klasy H1 i zapewnia doskonałą ochronę łożysk wałków tekturnic, pracujących w temperaturach do 240˚C oraz narażonych na wilgoć.

Mobil SHC Grease 462 PF sprawdzi się w aplikacjach, gdzie występuje incydentalny kontakt smaru z żywnością. Nowy produkt jest zgodny z regulacjami dla żywności koszernej i muzułmańskimi przepisami Halal, a jego zbalansowana formulacja podwyższa niezawodność i zapewnia długą żywotność smaru. Mobil SHC Grease 462 PF wspiera podnoszenie produktywności i ogranicza częstotliwość prac serwisowych. Ograniczony w ten sposób kontakt człowieka z maszyna wpływa na poziom bezpieczeństwa w produkcji.

Mobil SHC Grease 462 PF jest częścią szerszej oferty olejów i smarów ExxonMobil dla branży spożywczej, która obejmuje produkty smarne z serii Mobil SHC Cibus. Te wysokiej jakości środki smarne są również certyfikowane przez NSF jako produkty klasy H1, dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością, oraz spełniają wymagania dla żywności koszernej i Halal.

Ponadto oleje Mobil SHC Cibus oferują szereg innych korzyści, w tym możliwość osiągnięcia znacznych oszczędności energii – do 3,6% w przekładniach[1] oraz 3,5% w układach hydraulicznych[2]. Oleje i smary ExxonMobil dla przemysłu pomagają zatem ograniczyć zużycie energii, ale mogą także zmniejszyć zużycie oleju za sprawą swojej długiej żywotności. Dzięki temu producenci opakowań papierowych mogą poprawić swoje referencje w zakresie zrównoważonego rozwoju, co dla wielu klientów jest istotnym czynnikiem na etapie wyboru dostawców opakowań.

- Duży procent arkuszy tektury służy do produkcji opakowań dla żywności i napojów. Dlatego ważne jest, aby w tekturnicach stosować smary NSF H1, dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością - podkreśla Inken Reuser, Offer Advisor na region EAME z ExxonMobil. - Mobil SHC Grease 462 PF spełnia ten wymóg bez powodowania strat dla ogólnej wydajności. To nasz najnowszy produkt w ofercie dla sektora spożywczego i ma wspierać producentów w podnoszeniu efektywności energetycznej, produktywności i ograniczaniu kosztów.

[1]Efektywność energetyczna odnosi się wyłącznie do osiągów danego oleju w porównaniu do konwencjonalnych (mineralnych) olejów referencyjnych o tej samego klasie lepkości, zwykle stosowanych jako oleje obiegowe i przekładniowe. Zastosowana tu technologia umożliwia podniesienie wydajności energetycznej nawet o 3,6% w porównaniu do wartości referencyjnych przy testach w przekładni ślimakowej w kontrolowanych warunkach. Rzeczywista poprawa sprawności zależy od warunków eksploatacji i zastosowania.

[2]Efektywność energetyczna odnosi się wyłącznie do osiągów danego oleju w porównaniu do Mobil DTE 25. Zastosowana tu technologia podnosi sprawność nawet o 3,5% w porównaniu do wartości referencyjnych przy testach w pompie łopatkowej Eaton 25VMQ w kontrolowanych warunkach. Rzeczywista poprawa sprawności zależy od warunków eksploatacji i zastosowania.

Źródło: ExxonMobil