Sealed Air Cryovac z nowymi opakowaniami spożywczymi

Sealed Air Cryovac z nowymi… Firma Sealed Air Cryovac wprowadza na rynek nowe opakowania dla branży spożywczej.

Nowe systemy pakowania Sealed Air mają pozwolić zakładom mięsnym i firmom spożywczym obniżyć koszty produkcji i zwiększyć wydajność.

Opakowania do świeżej żywności stają się coraz bardziej funkcjonalne: umożliwiają np. przygotowanie marynowanego mięsa w kuchence mikrofalowej w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, jak np. opakowanie próżniowe typu „skin”, czy barierowy worek próżniowy.

Wprowadzony właśnie na rynek unikalny worek do pieczenia Cryovac Oven Ease HC2440 jest odpowiedni do pakowania mięs chłodzonych i mrożonych.

Sealed Air Cryovac z nowymi opakowaniami spożywczymi


Dla konsumentów równie ważne pozostają kwestie związane z estetyką, higieną i bezpieczeństwem żywności. Folia Cryovac SES do drobiu uwzględnia wszystkie z nich. Podobna do folii PVC typu „stretch”, do której są przyzwyczajeni konsumenci, ściśle opina produkt zapewniając atrakcyjny wygląd, a dzięki hermetycznym zgrzewom i odporności na uszkodzenia mechaniczne opakowanie pozostaje szczelne i schludne w całym łańcuchu dystrybucji. Dzięki opcji zadruku w ośmiu kolorach na praktycznie całej powierzchni, pakowane w nią produkty mogą być indywidualnie brandowane. Folię Cryovac SES można stosować w połączeniu z płytkimi tackami w najróżniejszych rozmiarach i kształtach, wykonanymi zarówno z polistyrenu, kartonu, jak i ze sztywnych materiałów, w tym także z tackami z systemem absorpcyjnym pochłaniającymi wycieki.

Dla zakładów mięsnych i firm spożywczych najistotniejszym problemem pozostają jednak koszty ich działalności. Dlatego szukają rozwiązań, które przyniosą im oszczędności i zwiększą ich rentowność. Kluczem do sukcesu mogą być odpowiednie materiały i technologie opakowaniowe, a przede wszystkim automatyzacja całego procesu i integracja z linią produkcyjną. Automatyzacja wpływa na wyższą wydajność produkcji, większą prędkość pakowania i elastyczność, a także na niższe koszty pracy. Oprócz korzyści ekonomicznych, dużą zaletą jest wyższy poziom higieny i bezpieczeństwa, gdyż operator maszyny nie ma bezpośredniego kontaktu z mięsem, czynnik ludzki jest więc ograniczony do niezbędnego minimum. Firma Sealed Air opracowała specjalną platformę integracyjną dla zakładów mięsnych – PakFormance – za pomocą której można zarządzać linią produkcyjną, znacznie obniżając koszty operacyjne.

Coraz częściej stosowanym rozwiązaniem, łączącym zalety automatyzacji procesu pakowania z wydajnym wykorzystaniem materiałów opakowaniowych, jest system Cryovac Ulma Flow-Vac, wykorzystujący technologię poziomą form-fill-seal oraz system pakowania próżniowego.

Technologia Flow-Vac została opracowana z myślą o usprawnieniu pakowania porcji przemysłowych i detalicznych mięsa, wędlin i serów. Ładowarka Cryovac Ulma Flow-Vac sama dostosowuje długość opakowania do długości produktu. Dzięki konfiguracji maszyny, w której folia z rolki podawana jest od dołu, produkt nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z powierzchnią zgrzewu, co zapobiega jej skażeniu i gwarantuje opakowanie o doskonałej szczelności. System ten przynosi więc znaczne oszczędności kosztów: pracy dzięki płynnemu przepływowi produktów i ograniczonej ingerencji operatorów na etapie załadunku, a także oszczędności na kosztach materiałów opakowaniowych dzięki ich optymalnemu wykorzystaniu.

Czytaj więcej:
brak
 

Cryovac, folia bąbelkowa, folia pęcherzykowa, folie, folie barierowe, folie termokurczliwe, food packaging, industrial packaging, instapak, koperty ochronne, maszyny, materiały opakowaniowe

Polska