Chiny znoszą zakaz używania opakowań z EPS

Chiny znoszą zakaz używania… Zakaz używania opakowań wykonanych z EPS obowiązywał w Chinach od 14 lat. Jego wprowadzenie było efektem walki z tzw. "białym zanieczyszczeniem" w postaci odpadów z powszechnie stosowanych w gastronomii opakowań. Zniesienie zakazu ma wejść w życie z dniem 1 maja.

W uzasadnieniu swojej decyzji o uchyleniu zakazu chińskie władze wskazały, że tego typu opakowania są zgodne z powszechnie obowiązującymi standardami w dziedzinie opakowań do żywności, nadają się do powtórnego przetworzenia oraz są szeroko stosowane na całym w świecie, między innymi w USA, Japonii czy Unii Europejskiej. Ponadto, dzięki niewielkiej wadze pozwalają na oszczędną gospodarkę zasobami surowcowymi.

Zniesienie wieloletniego zakazu może być jednak zwykłą formalnością, ponieważ mimo jego obowiązywania, opakowania z EPS były dość powszechnie używane w całych Chinach.

Zmiany w chińskim prawodawstwie są skutkiem działań przetwórców EPS, którzy za ok. 560 tys. euro wynajęli firmę prawniczą w celu przeprowadzenia skutecznego lobbingu w tej sprawie.

Mimo iż chińscy producenci wyrobów z EPS zapewniają, że ich opakowania są bezpieczne, a głównym problemem pozostaje kwestia recyklingu, niektórzy przeciwnicy zniesienia zakazu wskazują, że na rynku chińskim polistyrenowe kubki i tacki są często produkowane z odpadów z recyklingu i dlatego nie nadają się do kontaktu z żywnością.

Tymczasem na świecie coraz powszechniej odchodzi się od stosowania opakowań do żywności produkowanych z EPS. Niedawno o takiej decyzji poinformowały między innymi władze Nowego Jorku.

Czytaj więcej:
Prawo 456