Drukuj

Pakowanie aseptyczne w przemyśle spożywczym

Pakowanie aseptyczne w przemyśle spożywczym
Technologia pakowania aseptycznego to metoda wymagająca zarówno użycia skomplikowanej technologii jak i specjalnie przygotowanych opakowań.

Światowy przemysł opakowań aseptycznych stale się rozwija. Rocznie napełnia się aseptycznie ok. 140 miliardów opakowań, co odpowiada około 23 opakowaniom przypadającym rocznie na jednego mieszkańca Ziemi. Wzrost konsumpcji aseptycznych opakowań wynosi średnio 5 proc., a w niektórych krajach nawet 10 proc. rocznie.

W Polsce rynek ten zaczął się rozwijać 15 lat temu. Przed rokiem 1995 r. mleko było produktem kojarzącym się z niską jakością i przeciekającymi woreczkami z tworzyw sztucznych. Choć mleko UHT było na polskim rynku obecne już od jakiegoś czasu, to jednak dla wielu mleczarni jedynym narzędziem walki z konkurencją była cena. W rezultacie konsument wybierał tańsze mleko, pomijając często to wyższej jakości w opakowaniu kartonowym.


Sytuację tę zmieniło dopiero mleko Łaciate. Mleczarnia Mlekpol we współpracy z Tetra Pak wprowadziła 15 lat temu na rynek pierwsze markowe mleko w jednolitrowych opakowaniach aseptycznych Tetra Brik Aseptic. Pojawienie się aseptycznego opakowania uczyniło Mlekpol wiodącym producentem mleka UHT w Polsce i jedną z największych mleczarni w kraju. Dzisiaj wydajność rozlewcza zakładu wynosi milion opakowań dziennie, a pozbawione aseptyczności tworzywowe woreczki stają się coraz mniej popularne.

Warto więc przyjrzeć się temu jak dokładnie wygląda metoda aseptycznego napełniania.

Podstawą procesu pozwalającego na uzyskanie produktu aseptycznego, czyli wolnego od zagrożeń bakteryjnych, jest oddzielne sterylizowanie cieplne produktu i opakowania, a następnie rozlanie produktu i zamknięcie opakowania w warunkach sterylnych. Działanie tego typu pozwala uniknąć ponownego zakażenia mikroorganizmami. Pakowanie aseptyczne jest rozpowszechnione zwłaszcza w przemyśle mleczarskim.

UHT (Ultra High Temperature) to łagodny proces, w którym produkt jest podgrzewany na kilka sekund i równie szybko schładzany. Staje się on w ten sposób sterylny, zachowując wartości odżywcze i walory smakowe i to bez konieczności stosowania środków chemicznych, konserwantów, mikrofal, czy innego promieniowania.

Jeśli produkt jest następnie pakowany w sterylnych warunkach, w sterylne opakowanie, zamykane w taki sposób, że chroni zawartość przed wpływem warunków zewnętrznych, to taka technologia gwarantuje końcową aseptyczność. Aseptyczny proces przygotowania produktu do rozlania w aseptyczne opakowanie jest zatem sposobem przedłużenia trwałości bez konieczności użycia chemicznych konserwantów.