
Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję emisji gazów cieplarnianych (GHG) o 25% w całym łańcuchu wartości względem poziomu z roku 2019 - to wzrost o 5 punktów procentowych względem roku 2023. W odniesieniu do działalności operacyjnej redukcja GHG sięgnęła 54% przy jednoczesnym wykorzystaniu energii odnawialnej na poziomie 94%. Uzyskane wskaźniki potwierdzają realizację założonych celów oraz utrzymanie ambicji osiągnięcia zerowej emisji netto we własnych działaniach operacyjnych do roku 2030 . Wraz z osiąganiem celów środowiskowych firma podejmuje konsekwentne działania na rzecz poprawy warunków życia ludzi i wzmacniania lokalnych gospodarek poprzez zapewnianie dostępu do bezpiecznej żywności na całym świecie.
- Do 2050 roku liczba ludności świata przekroczy 10 miliardów, a to spowoduje wzrost zapotrzebowania na żywność o 60%. Jednocześnie systemy żywnościowe odpowiadają za ponad 1/3 globalnych emisji gazów cieplarnianych. Rośnie zatem presja na zwiększenie produkcji żywności, a także konieczność ograniczenia wpływu na środowisko. Łącznie te dwa obszary stanowią jedno z kluczowych wyzwań dzisiejszych czasów, któremu jako Tetra Pak zdecydowanie stawiamy czoła - powiedział Adolfo Orive, prezes i dyrektor generalny Tetra Pak. - Nasz raport zrównoważonego rozwoju za miniony rok pokazuje, w jaki sposób tworzymy bezpieczniejsze i bardziej zrównoważone systemy żywnościowe, ograniczając przy tym wpływ na klimat oraz wspierając lokalne społeczności. Zamierzamy kontynuować ten proces transformacji we współpracy z klientami i partnerami - dodał Adolfo Orive.
Postępy zaprezentowane w Raporcie zrównoważonego rozwoju Tetra Pak za rok 2024 potwierdzają możliwość realizacji założonego celu redukcji emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu wartości (w zakresach 1, 2 i 3) o 46% do roku 2030 względem poziomu z roku 2019. Uzyskane rezultaty są efektem kolejnego roku intensywnych prac na rzecz dekarbonizacji własnych działań operacyjnych oraz wspierania klientów w ograniczaniu emisji w wyniku wdrażania rozwiązań Tetra Pak w obszarze technologii, urządzeń i usług. To dowód na długofalowe zaangażowanie firmy w ścisłą współpracę z dostawcami, klientami i partnerami na rzecz osiągnięcia zerowej emisji netto gazów cieplarnianych w całym łańcuchu wartości do roku 2050 względem poziomu z roku 2019.
Jednym z kluczowych czynników, który miał wpływ na uzyskane przez Tetra Pak rezultaty w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych w całym łańcuchu wartości w 2024 roku były rozwiązania technologiczne ograniczające zużycie surowców, kompleksowe technologie optymalizacji pracy zakładów produkcyjnych, a także projekty opakowań o ograniczonym śladzie węglowym . Innowacje te umożliwiły producentom żywności i napojów utrzymanie przewagi konkurencyjnej przy jednoczesnym ograniczeniu emisji własnych.
W 2024 roku emisje GHG z dostarczonych przez Tetra Pak linii do produkcji mleka UHT spadły o 13% względem roku 2023, a także o 42% względem poziomu z roku 2019. Przyczyniły się do tego nowe rozwiązania techniczne, takie jak wymiennik ciepła Tetra Pak Tubular Heat Exchanger z unikalnym, opatentowanym ryflowanym wzorem Q. Urządzenie to zmniejsza spadek ciśnienia płynów w ciągach technologicznych o 40% , co pozwala na ograniczenie zużycia energii przez pompę wymiennika ciepła używaną w produkcji żywności i napojów w procesach sterylizacji i pasteryzacji nawet o 40% w porównaniu do poprzedniego, wiodącego na rynku modelu. Takie rozwiązanie zapewnia producentom żywności obniżenie kosztów energii oraz uzyskanie mniejszego śladu węglowego.

Do innych istotnych osiągnięć zaprezentowanych w Raporcie zrównoważonego rozwoju Tetra Pak za rok 2024 należą:
- Wsparcie producentów żywności w ograniczaniu zużycia energii nawet o 40% oraz utrzymaniu jakości produktów o 60%, co przekłada się na ograniczenie marnotrawstwa żywności.
- Zapewnienie 66 milionom dzieci w 49 krajach dostępu do mleka lub innych bogatych w składniki odżywcze napojów w ramach programów dożywiania szkolnego.
- Wsparcie dla 84 000 drobnych producentów mleka za pośrednictwem 29 ośrodków Dairy Hub na świecie w zakresie zwiększania bezpieczeństwa przychodów oraz zapewnienia stabilnych dostaw mleka surowego dla zakładów przetwórstwa.
- Inwestycje na poziomie ok. 100 milionów euro w działalność badawczo-rozwojową mającą na celu dalsze udoskonalenia profilu środowiskowego opakowań kartonowych przy jednoczesnym zachowaniu najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności. Jednym z efektów tych działań są zakrętki wykonane z polimerów z recyklingu opracowane we współpracy z firmą Elle & Vire, a także opakowanie Tetra Brik Aseptic 200 Slim Leaf z barierą na bazie papieru.
- Wdrożenie nagrodzonego w branży programu "Approach to Nature", obejmującego konkretne działania oraz ponad 20 ściśle określonych wskaźników, których celem jest zatrzymanie i odwrócenie procesu utraty różnorodności biologicznej. Inicjatywa wspiera również odbudowę ekosystemów i poprawę bezpieczeństwa zasobów wodnych.
- Wzmocnienie i rozszerzenie zaangażowania firmy w relacje z pracownikami w całym łańcuchu wartości poprzez ankiety pracownicze, oceny wpływu oraz niezależne wywiady z udziałem stron trzecich.
- Zaangażowanie 150 dostawców w inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju w ramach programu "Join Us in Protecting the Planet", promującego wspólne działania na rzecz ochrony środowiska.
- W Polsce, w zakładzie Tetra Pak w Tomaszkowie (woj. warmińsko-mazurskie), zainstalowane pompy ciepła przyczyniły się do redukcji zużycia gazu naturalnego o 85%.
Pełny Raport zrównoważonego rozwoju Tetra Pak jest dostępny pod adresem: https://www.tetrapak.com/en-pl/sustainability/measuring-and-reporting/sustainability-reports