Nowy polietylen firmy SABIC do produkcji opakowań

Nowy polietylen firmy SABIC… Koncern SABIC wprowadził na europejski rynek tworzyw sztucznych nowy typ polietylenu wysokiej gęstości o nazwie SABIC HDPE B6246LS.

Polietylen przeszedł testy mechaniczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne przeprowadzone na wypełnionych butelkach. Ponieważ materiał wykazuje przepuszczalność gazu i pary wodnej, bardzo dobrze nadaje się do takich produktów, jak napoje jogurtowe i mleczne. Łączy w sobie ulepszone właściwości organoleptyczne i zalety prośrodowiskowe, czyli m.in. łatwość recyklingu i mniejszą niż do tej pory emisję dwutlenku węgla w procesie produkcji. Nadaje się do tworzenia w technice rozdmuchiwania jedno i wielowarstwowych opakowań, w których przechowywane byłoby m.in. mleko pakowane metodą aseptyczną (mleko UHT, mleko pasteryzowane) oraz w podwyższonym standardzie higienicznym (mleko pasteryzowane).

Nowy polietylen firmy SABIC do produkcji opakowań

Jak tłumaczą przedstawiciele SABIC, od kiedy stało się jasne, że na smak i zapach mleka wpływ ma również to w jakim opakowaniu jest ono przechowywane, okazało się, że polietylen cieszy się dużym wzięciem jeśli chodzi o materiał do produkcji opakowań mleczarskich. Dostarcza on bowiem znaczną ilość przewag mających wpływ na końcowe parametry związane ze stopniem organoleptyczności oraz ochronę przed pogorszeniem tych właściwości na skutek działania promieniowania słonecznego. Co więcej omawiany gatunek HDPE utrzymuje swoje właściwości nawet po wielu etapach ekstruzji - jest to szczególnie istota cechu, w momencie gdy stosuje się przemiał wtórny.

To co jeszcze wyróżnia nowy HDPE to wysoki poziom stabilności termicznej i niska wrażliwość na degradację termooksydacyjną. Materiał zapewnia też optymalną nieprzepuszczalność dla opakowania. Jak zapewniają przedstawiciele koncernu SABIC HDPE B6246LS jest w stanie zaoferować możliwość kilkuprocentowej redukcji wagi dla wykonanej z niego butelki w porównaniu z innymi polietylenami użytymi do stworzenia podobnego opakowania.

Czytaj więcej: