Drukuj

Bisfenol A nieszkodliwy?

- Badania wykazały, że dieta odpowiada za ok. 95 procent poziomu BPA w organizmie, ale może on być obniżony o dwie trzecie poprzez zmianę nawyków żywieniowych - wystarczy, aby jedzenie było świeżo pozyskane, a nie zamykane w opakowania z tworzyw sztucznych - mówi Sharpe.

- Według mnie to nowoczesna zachodnia dieta determinuje wielkość ekspozycji na BPA - im więcej tego rodzaju żywności się spożywa, tym większa ekspozycja na BPA. Skutek jest taki, że przejadanie się powoduje otyłość, a jednocześnie - zwiększone narażenie na kontakt z bisfenolem A - mówi Sharpe. - Jeśli moja hipoteza jest słuszna, oznacza to, że uboga, zachodnia dieta jest odpowiedzialna z jednej strony za wywoływanie schorzeń, z drugiej zaś powoduje zwiększony kontakt z BPA, który jest mylnie uważany za przyczynę chorób. Przypuszczenie to potwierdzają dostępne fakty, podczas gdy teza o wywoływaniu przez bisfenol A wspomnianych chorób tego potwierdzenia nie znajduje.

Niektórzy naukowcy uważają, że poprzez naśladowanie estrogenów BPA powoduje narastanie problemu bezpłodności wśród mężczyzn. Tymczasem, jak zauważa Justin Teeguarden z Pacific Northwest National Laboratory w Richland, po przeanalizowaniu 150 artykułów na temat BPA okazało się, że koncentracja związku w ciele ludzkim jest zdecydowanie zbyt niska, aby mógł on oddziaływać podobnie jak estrogeny.

- Poziom narażenia na BPA nie może być porównywany - jak czynią to niektórzy - z dawaniem dziecku ogromnej dozy estrogenów w pigułce antykoncepcyjnej - mówi dr Teeguarden. - Stopień narażenia ludzi na BPA jest znacznie poniżej poziomu, który moglibyśmy uznać za toksyczny dla dzieci bądź całej populacji.